Labyrint Babylab

Motoriek, aandacht en geheugen

Vindt u het leuk om te zien hoe uw kind de wereld verkent tijdens vrij spel en geheugen- en aandachtstaakjes uitvoert? Doe dan mee aan het onderzoek ‘Motoriek, aandacht en geheugen’.

Wat is het doel van het onderzoek?

Tijdens de babyleeftijd maken kinderen zich heel snel nieuwe motorische vaardigheden eigen. Zo leren ze bijvoorbeeld in relatief korte tijd om te zitten, te kruipen en te lopen. Hierdoor krijgen kinderen allerlei nieuwe mogelijkheden tot hun beschikking om de wereld te verkennen. Het doel van dit onderzoek is om uit te zoeken wat er verandert in de manier waarop kinderen de wereld verkennen als ze nieuwe motorische vaardigheden aanleren en of dit van invloed is op de ontwikkeling van hun aandacht en geheugen.

De inzichten uit dit onderzoek zijn van belang voor opvoeders, scholen, kinderdagverblijven en gemeentes om beter advies te kunnen geven met betrekking tot het creëren van bewegingsruimte en speelmogelijkheden voor kinderen.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar gezinnen met kinderen die geboren zijn tussen 01.11.2012 en 01.03.2013.

Om praktische redenen zoeken we gezinnen die binnen een straal van maximaal 70-80 km. vanaf Utrecht wonen.

Wat houdt deelname aan het onderzoek in?

Afspraak als uw kind 14 maanden is

Tijdens het onderzoek doet uw kind een aantal korte aandachts- en geheugentaakjes met kindvriendelijk speelgoed en op de computer als hij of zij 14 maanden oud is. Bovendien mag uw kind vrij spelen met allerlei speelgoed. Tijdens het onderzoek krijgt uw kind een heel lichtgewicht, speciaal voor baby’s ontwikkeld, petje op waaraan een piepkleine camera zit vastgemaakt. Hierdoor kan precies worden bijgehouden waar uw kind tijdens de taakjes en het vrije spel naar kijkt. Tijdens een aantal taakjes en bij het vrije spel maken wij ook een video opname van uw kind (hieronder kunt u plaatjes van het petje zien) . Het onderzoek vindt plaats op de Universiteit Utrecht en duurt ongeveer een uur. Uiteraard worden de reiskosten vergoed.

Een meisje van 14 maanden in het babylab met het lichtgewicht petje op. Door de piepkleine camera die aan het petje vastzit, kan precies worden bijgehouden waar zij naar kijkt.

Als u geïntereseerd bent in meer informatie over het petje die wij gebruiken, kunt hier klikken (wij gebruiken de TLU model).

Vragenlijsten tussen 10 en 14 maanden

Verder willen we u vragen om een aantal vragenlijsten in te vullen over de ontwikkeling en het gedrag van uw kind als uw kind tussen de 10 en 14 maanden oud is. De eerste vragenlijst ontvangt u als uw kind 10 maanden is. De tweede vragenlijst ontvangt u voorafgaand aan uw bezoek aan de Universiteit Utrecht, als uw kind 14 maanden is. Het kost ongeveer 30 minuten om deze vragenlijsten in te vullen. Verder willen we u vragen om in een aparte korte vragenlijst bij te houden welke motorische mijlpalen uw kind bereikt in de periode tussen 10 en 14 maanden. Tot slot willen we u vragen om gedurende de 2 weken voor uw bezoek aan de Universiteit Utrecht om de dag een dagboek in te vullen over het speelgedrag van uw kind. Dit dagboek kunt u bijhouden via een speciale internetsite en het kost ca. 5 tot 10 minuten om in te vullen.

Uiteraard wordt er zorgvuldig omgegaan met uw gegevens en is anonimiteit gewaarborgd. De gegevens zullen uitsluitend gebruikt worden voor onderzoeksdoeleinden

Wat houdt u er aan over?

Nadat wij de video-opnames van uw kind bekeken hebben, krijgt u deze DVD van ons opgestuurd (mits er geen technische problemen optreden bij het maken van de beelden). U krijgt hierop op unieke wijze te zien waar uw kind naar kijkt als hij/zij rondkruipt of -loopt en terwijl hij/zij aan het spelen is. Ook krijgt uw kind een klein cadeau na afloop van het bezoek aan de Universiteit Utrecht als uw kind 14 maanden is.

Als u interesse heeft brengen wij u ook op de hoogte van de uitkomsten van het onderzoek.

Interesse?

Heeft u interesse in dit onderzoek vul dan het onderstaande formulier in. Wij nemen dan contact met u op.

Meedoen aan onderzoek
Sending